Šta je računovodstvo i zašto je važno za Vaše poslovanje?

Šta je računovodstvo i zašto je važno za Vaše poslovanje?

Jednostavna definicija „računovodstva“
Računovodstvo je način na koji Vaše preduzeće beleži, organizuje i razume svoje finansijske informacije.
Računovodstvo možete smatrati velikom mašinom u koju stavljate sirove finansijske informacije - evidenciju svih svojih poslovnih transakcija, poreza, projekcija itd. - koja tada izbacuje lako razumljivu priču o finansijskom stanju Vašeg poslovanja.
Računovodstvo Vam govori da li ostvarujete profit ili ne, koliki je Vaš novčani tok, koja je trenutna vrednost imovine i obaveza Vaše kompanije i koji delovi Vašeg poslovanja zapravo zarađuju.

Računovodstvo i knjigovodstvo
Računovodstvo i knjigovodstvo se na više načina preklapaju. Neki kažu da je knjigovodstvo jedan od aspekata računovodstva. Ali ako želite da ih razdvojite, mogli biste reći da je knjigovodstvo način na koji evidentirate i kategorizujete svoje finansijske transakcije, dok računovodstvo te finansijske podatke koristi na dobro kroz analizu, strategiju i poresko planiranje.

Računovodstveni ciklus
Računovodstvo započinje onog trenutka kada u knjigu preduzeća unesete poslovnu transakciju - bilo koju aktivnost ili događaj koji uključuje novac Vašeg preduzeća. Evidentiranje poslovnih transakcija na ovaj način je deo knjigovodstva. A knjigovodstvo je prvi korak onoga što računovođe nazivaju „računovodstvenim ciklusom“: proces osmišljen tako da uzima sirove finansijske informacije i daje tačne i dosledne finansijske izveštaje.

Računovodstveni ciklus ima šest glavnih koraka:

  • Analizirajte i evidentirajte transakcije (pregled faktura, bankovnih izvoda itd.)
  • Knjiženje transakcija u knjigu (prema pravilima dvostrukog knjigovodstva)
  • Pripremite neprilagođeni probni bilans (ovo uključuje navođenje svih računa vašeg preduzeća i utvrđivanje njihovih stanja)
  • Pripremite unose za prilagođavanje na kraju perioda
  • Pripremite prilagođeni probni bilans
  • Pripremite finansijske izveštaje

Većinu ovih pravila i procesa automatizuje računovodstveni softver.

Finansijski izveštaji
Finansijski izveštaji su izveštaji koji rezimiraju finansijsko Vaše poslovanje. Postoje tri glavne vrste finansijskih izveštaja: bilans stanja , bilans uspeha i izveštaj o novčanom toku. Zajedno Vam kažu gde je novac Vašeg preduzeća i kako je tamo stigao. Recimo da ste slobodni instruktor surfovanja koji klijentima naplaćuje časove surfovanja. Finansijski izveštaji mogu Vam reći koji su Vaši najprofitabilniji meseci, koliko ste novca potrošili na zalihe i kolika je ukupna vrednost Vašeg poslovanja. Finansijski izveštaji mogu se prilično lako generisati pomoću računovodstvenog softvera ili može da ih preuzme knjigovođa umesto Vas.

Šta je računovodstvo i zašto je važno za Vaše poslovanje?

Knjigovodstvena agencija Beograd

060 53 53 514